La oss snakke om bæsj.

Ikke menneskebæsj, men dyrebæsj og da nærmere bestemt hunde- og hestebæsj. Jeg bor egentlig ganske sentralt, og har sentrum av Lyngdal bare 5 minutter unna – til fots. Samtidig bor jeg ved store jorder, skog og fjell rett utenfor døren. Det resulterer jo i at det er mange dyr, både typiske ‘bydyr’ og dyr man finner på landet. Vår nesten nærmeste nabo er et fjøs med kyr.

Bæsj1
Dette bildet er tatt rett ut vinduet mitt, for å illustrere hvor landlig jeg egentlig bor – selv om jeg bor i sentrum. Vi har eldste datteren vår i barnehage, og for å komme til den er det ca 20 minutter å gå, og jeg går stort sett til barnehagen hver eneste dag. Veien jeg går er gjennom et boligfelt, hvor det egentlig ikke er særlig landlig. Det er en lekeplass og en fotballbane langs ruten men utover det er det hus – mange hus.

Langs ruten vi går er det gangfelt stort sett hele veien. Det er den siste kilometeren som mangler gangfelt, men nå skal vi ikke gå videre inn på det. Gangfeltet – brukt av stort sett alle som går/sykler/jogger langs ruten vi går til barnehagen. Gangfeltet midt i boligfeltet blir også brukt av hestefolk og mennesker som har firbeinte venner hjemme, i form av hunder. Det er forsåvidt helt greit det, alle må jo få bruke gangfeltene men, og dette er et stort men – det går an å plukke opp etter seg. Til og med dere som sitter høyt over bakken på deres firbeinte bestevenner kan gå av for å hvertfall dytte dritten fra hestene ut i grøfta. Det er så ufint når gangfeltet knapt er 1,5 meter i bredden å bare la dritten etter hester og hunder ligge MIDT på gangfeltet, så vi med barnevogner må gå ned på veien og styre oss opp igjen for å unngå å få hjulene smurt inn med ekkel illeluktende dritt.

img_2997

Jeg har søskenvogn, siden vi har to små, og vogna vår er 73,5cm bred. Ikke så veldig bred egentlig, men når gangfeltet bare er 1,5 meter i bredden så MÅ jeg ned på veien og styre å stelle når det ligger dritt smurt ut over alt. Kan det virkelig være så vanskelig å dytte dritten ut på gressplenen med skoene du uansett bruker i stallen, når du også der tråkker rundt i dritt og tiss for å renske ut boksen til hesten din?

Så var vi ferdig med hestene, nå over til hundene. Bæsjen til hundene lukter ofte mye mer enn hestebæsj, samtidig som at hundebæsj har en tendens til å sette lukt som ikke forsvinner med det første, selv etter hundre runder med vask. Been there done that. Det er sinnsykt irriterende å måtte stå å vaske både sko og hjul på vognen fordi hundeeiere ikke gidder å plukke opp etter dyrene sine. Noen skylder på at de ikke har pose med seg, noen skylder på dårlig tid og noen gidder bare ikke å bære med seg posen med dritt på resten av turen – latskap. Jeg har selv hatt hund og gått ruten jeg går til barnehagen med hunden, men jaggu har jeg plukka opp dritten etter henne også!

img_2537Det er kanskje ikke så delikat å stå å plukke opp dritt, men det må gjøres, det handler om respekt for andre mennesker. Vi bør kunne respektere hverandre nok til å ikke la andre gå å tråkke i dritten til dyrene du eier. Dere som har barn (meg selv inkludert) ville vell aldri latt barna sitte på huk å bæsje midt i veien uten å fjerne bæsjen? Hvorfor skal det være så annerledes med firbeinte?

Hvor vil jeg med innlegget? Ja, si det. Jeg vil vell egentlig bare få ut litt frustrasjon over det faktum at på de tre måneden jenta mi har gått i barnehagen så har jeg vært tungen til å vaske hundebæsj og forsåvidt hestebæsj av hjulene på barnevognen min omtrent hver gang jeg har vært ute. ‘Unngå bæsjen da’ tenker du kanskje nå? Ikke alltid det er mulig, for av og til kan man ikke se hundebæsjen som ligger smurt utover, og da oppdager man den for sent.

Hva er dine tanker om hunde -og hesteeiere som ikke plukker opp eller rydder etter seg? 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close